Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ

   Η Λέλα Καραγιάννη, γνωστή και ως  «Μπουμπουλίνα της Κατοχής»,  υπήρξε θρυλική αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944.

   Πρωτεργάτης του Μυστικού πολέμου, αν και μητέρα επτά παι­διών, υπήρξε ο πρώτος Έλλην πολίτης, που πρόβαλε οργανω­μένη αντίσταση κατά του εχθρού, μόλις τρεις εβδομάδες από την εισβολή του στην Αθήνα και την κατάληψή της στις 27 Απριλίου του 1941.

   Η βαθιά αγάπη της Λέλας Καραγιάννη προς την πατρίδα της, ο μεγάλος θαυμασμός και σεβασμός της για τον αρ­χαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας της και το ακράδαντο πιστεύω της στο δικαίω­μα κάθε ανθρώπου και κάθε Έθνους να ζει ελεύθερο, την ώθησαν σε μία τολμηρή και άκρως επικίνδυνη δράση, αψη­φώ­ντας τις σοβαρές συνέπειες.

   Η επιλογή της να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη και να εμπλακεί ενσυνείδητα σε ένα σκληρό και άνισο αγώνα κα­τά της ναζιστικής μηχανής, προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στο έργο της και αποδεικνύει πως η Λέλα Καραγιάννη δεν υπήρξε περιστα­σια­κή ηρωίδα, αλλά ιδεολόγος αγωνίστρια  με αγνά κίνητρα, με­γάλο ψυχικό σθένος και απαράμιλλο θάρρος.

   Η αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα, άξια απόγονος της προ­γιαγιάς της Λασκαρίνας, με την τεράστια προσφο­ρά προς την πατρίδα της και την αυτοθυσία της, τα φρικτά και απάν­θρωπα βασανιστήρια που υπέστη από τα SS χωρίς να λυ­γίσει και προ­δώσει τους συνεργάτες της και με απο­κορύφωμα τον τραγικό αλλά ηρωικό της θάνατο, συγκαταλέ­γε­ται στους Εθνο­μάρτυρες του Γένους και τιμάται ως η πλέον καταξιωμένη ηρωίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Εθνικής Αντί­στασης κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

   Το ελληνικό κράτος επί βασιλείας Παύλου του Α’ ανεγνώ­ρισε την Λέλα Καραγιάννη επίσημα με βασιλικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 83/50) ως «Αυτοτελή Αρχηγό» Οργάνωσης Εθνικής Αντί­στασης με την επωνυμία «Μπουμπουλίνα 1941-1944» και της απένειμε τιμής ένεκεν τον βαθμό του Λοχαγού.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

                                                                                            

   Η οργάνωση «Μπουμπουλίνα» αποτελείτο συνολικά από 100 επίλεκτα στελέχη, που έδρασαν με μεγάλη επιτυχία στον τομέα των Φυγαδεύσεων, Πληροφοριών και  Δολιοφθορών κατά του εχθρού. Ανάμεσά τους ήταν και τα έξι μεγαλύτερα παιδιά της Λέλας Καραγιάννη, που υπήρξαν και οι πρώτοι συνερ­γάτες της: η Ιωάννα, η Ηλέκτρα, ο Γιώργος, ο Βύρων, ο Νέλσων, και η Νεφέλη.

   Η Λέλα Καραγιάννη, για τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά του Γ’ Ράιχ και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην έκβαση του πολέμου με το δικό της δίκτυο κατασκοπείας και σαμπο­τάζ, κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τους επαίνους των Συμμά­χων, αλλά και το θαυμασμό των εισβολέων.

Το όνομά της έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό και είναι κα­ταγεγραμμένο με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία των Συμμαχι­κών Δυνάμεων, ακόμα και του Άξονα.

   Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο ΣΤ’ της απένειμε δια του πρωθυπουργού Κλίμεντ Άττλη (Clement R. Attlee) τη χρυσή βασιλι­κή δάφνη και με επιστολή του προς την οικογένειά της ανέφερε ό,τι το όνομα «Λέλα Καρα­γιάννη» έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα στις σελί­δες της αγγλικής ιστορίας.

 

                                                                                      

                                            

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

 Μεγάλη φωτογραφία της ηρωίδας εκτίθεται στο «Special For­ces Club» του Λονδίνου με πρωτοβουλία νεαρών άγγλων αξιωμα­τι­κών, τους οποίους η Λέλα  Καραγιάννη περιέθαλψε και φυγά­δευσε στη Μέση Ανα­τολή.

Μερικοί απ᾽ αυτούς επέ­στρε­ψαν στην Ελλάδα μετά τη λήξη του πολέ­μου και την ανα­ζήτησαν. Ήταν γι᾽ αυτούς η «μά­­να», όπως την αποκα­λού­σαν και διατήρησαν επικοινωνία και αλλη­λογραφία με τα παιδιά της ηρωίδας επί σειρά ετών.

Το 1980, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι (Sandro Pertini), επισκέφθηκε την Ελλάδα και αυτοπρο­σώπως παρέ­δωσε στην οικογένεια της Λέλας Καραγιάννη το ανώτατο παράσημο της Ιταλικής Δημοκρατίας, εκφράζοντας με συγκίνηση το θαυμασμό του για τη μεγάλη ηρωίδα και την ευγνωμοσύνη του για τη μεγαλο­ψυχία της να διασώσει και να περιθάλψει  Ιταλούς αξιωματικούς που διώκονταν από τους ναζί, ως αντιφασίστες.

 

 

Τιμητικές διακρίσεις

 

Μετά θάνατον η Λέλα Καραγιάννη έχει τιμηθεί με τα κάτω­θι μετάλλια και αντίστοιχα βραβεία:

 

1) Το Ελληνικό κράτος της απένειμε το χρυσούν αριστείον Ανδρείας.

2) Η Ακαδημία Αθηνών το βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.

3) Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός το μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού.

4) Ο Πάπας και Πατριάρχης Ιεροσολύμων Τιμόθεος ο Α’ τον Σταυρό του Παναγίου Τάφου.

5) Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Χριστόφορος ο Β’ τον Σταυρό του Αποστό­λου και Ευαγ­γελιστού Μάρκου.

6) Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης.

7) Η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών (2004).

8) Η Εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης την τίμησε με ειδική πλακέτα και δίπλωμα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τους Εβραίους που περιέθαλψε και διέσωσε.

9) Το κράτος του Ισραήλ (Μάρτιος 2013) με απόφαση του Οργανισμού YAD VASHEM για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, ανα­γνώ­ρισε επίσημα τη Λέλα Καραγιάννη ως ευεργέτιδα καταδιω­κόμενων από τους ναζί ομοθρήσκων του και την κατέταξαν με­ταξύ των Δικαίων των Εθνών, τιμώντας την παράλληλα με το σχετικό βραβείο.

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων χρηματοδότησε την κατασκευή της πρώτης μαρμάρινης προτομής της ηρωίδας, τα αποκα­λυπτήρια της οποίας τέλεσε η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 1963. Το έργο φιλοτέχνησε η μεγάλη γλύπτρια Λουκία Γεωργαντή.

 

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρα­τού)  Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α. (Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών, Αγω­νιστών, Θυμάτων και Αναπήρων), περιλαμβάνουν στα αρχεία τους ογκώδη φάκελο με το όνομα: «Λέλα Καραγιάννη – Μπου­μπου­λίνα 1941-1944».

Ο φάκελος αυτός περιέχει τα πρακτικά της διαδικασίας για την αναγνώριση της Λέλας Καραγιάννη ως «αυτοτελούς αρχη­γού», με πληθώρα από μαρτυρίες συνεργατών της που αποδει­κνύ­ουν την αυτοτέλειά της ως ιδρύτριας και αποκλειστικής ηγέτιδας της αντιστασιακής οργά­νω­σης «Μπουμπουλίνα». Στον ίδιο φάκελλο περιλαμβάνονται επίσης, χάρτες και σχεδιαγράμ­ματα μετα­κινήσεων του εχθρού και το σύστημα με το οποίο δρούσε η οργά­νωση, καθώς και ονόματα και μαρτυρίες Γερμανών και Ιταλών αξιωματικών αντιχιτλερικών και αντιφα­σιστών αντί­στοιχα, που συνεργάστηκαν με τη Λέλα Καραγιάννη και δια­σώ­θηκαν από αυτήν όπως οι: Άλφρεντ Μάγιερ,  Πάολο Κα­στα­νίνο, Τζίμυ Καλλάρα (Alfred Mayer, Paolo Castaninο,  Jimmy Callara κλπ). Επίσης, ομολογίες διερμηνέων που παρακολού­θη­σαν τις ανα­κρίσεις και ήταν παρόντες τα βασανιστήριά της και παρευ­ρέθη­καν στην εκτέλεσή της.

Ο ηρωισμός και τα κατορθώματα της Λέλας Καραγιάννη είναι αποδεδειγμένα και θεμελιωμένα ιστορικά γεγονότα.

Πολλοί ξένοι ιστορικοί και συγγραφείς που έχουν ασχο­ληθεί με την Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αντί­σταση που πρόβαλαν τα πληγέντα κράτη έχουν αφιερώσει άρ­θρα για την ηρωική δράση της Λέλας Καραγιάννη, όπως:

 

  • Florence MacDonald (Canadian Red Cross): «A Tear for Greece».

  • Roy Farran (Major, S.O.E., SAS): «The Day after Tomorrow»

  • Marcus Binney (Historian): «The Women who lived for Danger (Agents of the special OPE Executive)».

  • Chris Jeckins (Professor): «Beyond Olympus».

  • Ioanna Tsatsou: «The Sword᾽s Fierce Edge».

  • Karl F. Morrison: «Conversion and Text (Quoting from Consta­ntine and Ioanna Tsatsou)».

 

            Για την ηρωίδα έχουν γράψει πολλές εκλεκτές προσωπικό­τητες των Ελληνικών γραμμάτων, βιβλία, άρθρα και αφιερώ­ματα, όπως οι Ακαδημαϊκοί, Στρατής Μυριβήλης, Χρήστος Ζαλο­κώστας («Το Χρονικό της Σκλαβιάς»), Σπύρος Μελάς και Κων/νος Σβολόπουλος («Χαϊ­δάρι, 8 Σεπτεμβρίου του 1944»). Επίσης οι, Δημήτρης Κοτρώτσης («Λέλα Καραγιάννη»), Αλέξανδρος Ζαούσης («Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής»), ο πρ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ορέστης Παπαστρα­τής («Λέλα Καραγιάννη, η ηρωίδα της Εύβοιας»), ο πρ. Υπουργός Γεράσιμος Αποστολάτος, ο Στρατηγός Θρασύβουλος Τσακα­λώτος, η Καθηγήτρια Γιώτα Παναγιωτο­πούλου-Μαραγγοπούλου, η Λαογράφος Αθηνά Ταρσούλη, ο δη­μο­σιογράφος Ανδρέας Σκαν­δάμης και η Λίνα Τσαλδάρη.

Πολλές οδοί και πλατείες ανά την ελληνική επικράτεια φέ­ρουν το όνομα της ηρωίδας και προτομές της εκτίθενται σε δημό­σιους χώρους και κρατικά και ιδιωτικά μουσεία.

Η οδός Λήμνου των Αθηνών (περιοχή Πλατείας Αμερικής-Πατήσια) στον αριθμό 1 της οποίας βρισκόταν το σπίτι της ηρωίδας, μετονομάστηκε σε «Λέλας Καραγιάννη» με απόφαση του Δήμου Αθηναίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η οικογενειακή κατοικία που σήμερα είναι διατηρητέα στην οδό Λήμνου 1, που μετονομάσθηκε σε οδό Λέλας Καραγιάννη.

 

Τα παράσημα της Λέλας Καραγιάννη εκτίθενται στο Πο­λεμικό Μουσείο Ελλά­δας και είναι δωρεά από την πρωτότο­κη θυγατέρα της Ιωάννα ενώ άλλα προσωπικά της αντικείμενα έχουν δωριθεί και εκτίθενται στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της Λίμνης Ευβοίας -γενέτειρα της ηρωίδας-  και σε άλλα μουσεία επίσης από την συνονόματη εγγονή της Λέλα Καραγιάννη, κόρη του αείμνηστου γιού της ηρωίδας, Βύρωνος.